16. Světový cimbálový kongres

16. Světový cimbálový kongres

 

Koncem října, ve dnech 26. – 29. října 2022 se uskuteční ve Valašské Meziříčí 16. Světový cimbálový kongres. Od posledního kongresu, který byl pořádán v České republice, konkrétně v roce 1993 v Brně a ve Strážnici, uběhlo již 29 let. Letošní ročník bude návštěvníky této velké události hostit město Valašské Meziříčí a pro konání programu propůjčí své prostory KZ v zámku Žerotínů. 

Kongres se pořádá každé dva roky v zemích po celém světě, a tak navazuje na dlouholetou tradici. Na 16. Světovém kongresu cimbalistů se představí interpreti a lektoři z 16 zemí světa. Jedná se tak o jedinečnou možnost setkání a poznání mnoha směrů cimbálové hry a rovněž i rozličných typů nástrojů, které se v konkrétních zemích vyskytují. Program bude naplněn nejen přehlídkou tradiční hudby jednotlivých zúčastněných zemí, ale také vzdělávacími semináři a workshopy. Nedílnou součástí bude také výstava světových výrobců různých typů cimbálu a jeho příbuzných nástrojů. Nebude chybět ani odborná literatura a doplňkový sortiment, který bude možné na místě zakoupit. 

Tato výjimečná příležitost bude pro příznivce cimbálu otevřena Zahajovacím koncertem ve středu 26. 10. 2022 v 19.00 v sále Kulturního zařízení. V programu se představí česká reprezentace nejvýraznějších interpretů, kteří představí především hudbou českých skladatelů. Můžeme se těšit také na evropskou premiéru skladby pro cimbál a dechový orchestr. Naši lidovou hudbu, ve které má cimbál své místo, budou prezentovat členové Vojenského uměleckého souboru Ondráš.

 Rovněž za návštěvu široké veřejnosti bude stát i závěrečný Galakoncert. Uskuteční se v sobotu 29. října  v 18.00 taktéž v prostorách Zámku Žerotínů, kde budou návštěvníci moct shlédnout interprety jednotlivých zemí, ve kterých má dodnes cimbál a jeho příbuzné nástroje své místo a dál nese svou tradici. Zahrají například hosté z Maďarska, Německa, Rakouska, Velké Británie, USA, Číny, Japonska, Íránu, Izraele či Francie.

Valašské Meziříčí se stane opravdovým centrem cimbálového světa. Všechny programy jsou přístupné veřejnosti, proto si tuto jedinečnou příležitost nenechejte ujít. 

Na akci mohou být pořizovány fotografie nebo audiovizuální záznamy. Svou účastí dáváte najevo svůj souhlas s focením a nahráváním vaší osoby. Fotografie a videa mohou být následně použity k další propagaci pořadatele.

Termíny

  • St 26.10.2022, 19:00 — Ne 30.10.2022, 15:00

Vstupné

vstup zdarma

Místo konání

Všechny prostory KZ

Pořadatel

Kulturní zařízení