16. Světový cimbálový kongres

16. Světový cimbálový kongres

 

Koncem října, ve dnech 26. – 29. října 2022 se uskuteční ve Valašské Meziříčí 16. Světový cimbálový kongres. Od posledního kongresu, který byl pořádán v České republice, konkrétně v roce 1993 v Brně a ve Strážnici, uběhlo již 29 let. Letošní ročník bude návštěvníky této velké události hostit město Valašské Meziříčí a pro konání programu propůjčí své prostory KZ v zámku Žerotínů. 

Kongres se pořádá každé dva roky v zemích po celém světě, a tak navazuje na dlouholetou tradici. Na 16. Světovém kongresu cimbalistů se představí interpreti a lektoři z 16 zemí světa. Jedná se tak o jedinečnou možnost setkání a poznání mnoha směrů cimbálové hry a rovněž i rozličných typů nástrojů, které se v konkrétních zemích vyskytují. Program bude naplněn nejen přehlídkou tradiční hudby jednotlivých zúčastněných zemí, ale také vzdělávacími semináři a workshopy. Nedílnou součástí bude také výstava světových výrobců různých typů cimbálu a jeho příbuzných nástrojů. Nebude chybět ani odborná literatura a doplňkový sortiment, který bude možné na místě zakoupit. 

Tato výjimečná příležitost bude pro příznivce cimbálu otevřena Zahajovacím koncertem ve středu 26. 10. 2022 v 19.00 v sále Kulturního zařízení. V programu se představí česká reprezentace nejvýraznějších interpretů, kteří představí především hudbou českých skladatelů. Můžeme se těšit také na evropskou premiéru skladby pro cimbál a dechový orchestr. Naši lidovou hudbu, ve které má cimbál své místo, budou prezentovat členové Vojenského uměleckého souboru Ondráš.

 Rovněž za návštěvu široké veřejnosti bude stát i závěrečný Galakoncert. Uskuteční se v sobotu 29. října  v 18.00 taktéž v prostorách Zámku Žerotínů, kde budou návštěvníci moct shlédnout interprety jednotlivých zemí, ve kterých má dodnes cimbál a jeho příbuzné nástroje své místo a dál nese svou tradici. Zahrají například hosté z Maďarska, Německa, Rakouska, Velké Británie, USA, Číny, Japonska, Íránu, Izraele či Francie.

Valašské Meziříčí se stane opravdovým centrem cimbálového světa. Všechny programy jsou přístupné veřejnosti, proto si tuto jedinečnou příležitost nenechejte ujít. 

Termíny

  • St 26.10.2022, 19:00 — Ne 30.10.2022, 15:00

Vstupné

vstup zdarma

Místo konání

Všechny prostory KZ

Pořadatel

Kulturní zařízení