Václav Neckář & Bacily
Valašský špalíček 2020

Václav Neckář & Bacily

Václav Neckář má za sebou velmi pestrou hudební dráhu, na které se střetával s nevšedními muzikanty a během které vznikaly české hudební skvosty. Za svoji kariéru vytvořil nespočet hitů, desítky studiových alb, odjel tisíce koncertů a stal se bezpochyby jednou z největších českých hudebních ikon. Inspiroval řadu mladých hudebníků, a i v současnosti patří jeho koncerty s kapelou Bcily mezi nevšední hudební zážitky.

Václav Neckář je charismatický muzikant, který se již od raného dětství pohyboval v uměleckém prostředí. Zásadním rokem se pro něj stal rok 1965, kdy se přemístil za Martou Kubišovou do pražského divadla Rokoko. Ještě téhož roku spatřil světlo světa jeho první gramofonový hit Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě, po kterém přišly další jako Ze soboty na neděli, Ša-la-la-la-li, či Stín katedrál.

Kromě svého hudebního talentu se ve Václavu Neckářovi začal projevovat také ten herecký. Obrovský úspěch zaznamenal při ztvárnění hlavní role ve filmu Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky, který byl oceněn prestižním Oscarem. V roce 1968 Vašek natáčel s Helenou Vondráčkovou, kde si střihli společnou roli v hudební pohádce Šíleně smutná princezna. V té době se mu už poměrně dobře dařilo i na hudebním poli.

Po odchodu z divadla založil se svými kolegy Bohuslavem Ondráčkem a Zdeňkem Rytířem orchestrové trio Gulden Kids. Z této spolupráce vzešly hned dvě LP desky a spousta úspěšných nahrávek. O několik let později založili muzikanti Zdenek Rytíř, Ota Petřina, Jan Neckář a Hanuš Bunzel pro Vaška skupinu Bacily. Samotný název byl inspirován dle úspěšného hitu Doktor Dam di Dam, kdy podle textaře Zdeňka Rytíře bylo důležité, aby takový doktor měl, co dočinění s bacily. Mezi první hity patřily například skladby Perla, Kosmické děti či Křižovatky. Později se muzikant se skupinou vrhá na propracovanější koncertní program, který je plný ohňostrojů a světelných efektů. Tady se zrodil projekt Planetárium, který současně vyšel v roce 1977 jako dvojalbum. S kapelou Bacily vystoupí Vašek Neckář také na festivalu Valašský špalíček 2020.

 

Třídenní vstupenky na festival Valašský špalíček 2020 za 520 Kč pořídíte ZDE.

Termíny

  • Čt 25.6.2020, 20:00

Vstupné

390 Kč

Místo konání

II. nádvoří zámku Žerotínů

Pořadatel

Kulturní zařízení

Videa