Světlo Valmez 2022

Světlo Valmez 2022

Dlouho očekávaný čtvrtý ročník festivalu, který staví Valašsko do světla budoucnosti, se vrací do centra Valašského Meziříčí. „Letos jsme připravili program pro celou rodinu, který nabídne unikátní propojení ojedinělých světelných instalací, hudebních vystoupení a tanečních představení. Festival zahájíme na našem krásném novém náměstí koncertem místní legendy – kapely Mňága a Žďorp, kterou vystřídá další valašskomeziříčská parta Gorilpop. Pomyslnou tečku za hudebními vystoupeními udělá populární Kapitán Demo se svou show,“ pozvala místostarostka Yvona Wojaczková.

Hlavním dějištěm největší videomappingové show pak bude zámek Žerotínů. „Skupina 3APES pro letošek připravila 270 stupňový 3D mapping, který bude v průběhu večera k vidění celkem ve třech opakováních. Mimo něj si mohou návštěvníci připomenout videomappingy z prvních tří ročníků. Bude toho ale mnohem víc a lidé se mohou těšit na opravdu bohatý program,“ láká dál místostarostka Wojaczková. Chybět samozřejmě nebude ani oblíbený videomapping z tvorby místních dětí. Na přilehlé stage vystoupí D-Company a tanečníci ZUŠ Alfréda Radoka pod vedením Denisy Varga Vašíčkové, DJ Other Portal, Welding House Crew s operou na svářečky a VJ Marwin Shamma.

Ulice mezi zámkem Žerotínů, mostem přes Bečvu a tržnicí, ožijí světelnými objekty z tvorby předních českých a zahraničních umělců. K vidění budou tři desítky instalací, z nichž můžeme namátkou vyjmenovat: „Tichý křik“ Dana Gregora, který umožní promítnout slova návštěvníků ze zámecké terasy na protější kopec, dílo „Dostatečný nadhled“ Veroniky Psotkové bude dominantou ulice Mostní a instalace „String“ Jakuba Petra a Filipa Dobiase propojí oba břehy Bečvy. Kostel Nanebevzetí Panny Marie pak rozsvítí audiovizuální projekt VODA a v Galeriích Kaple a Sýpka budou k vidění výstavy Petra Duba a Aleše Nováka. Velkým tahákem jistě budou také obří svítící planety Země a Jupiter.

Část programu Světla Valmez se uskuteční také na nábřeží u Hospůdky Přístav, kde vyroste Letní kino, které mimo jiné promítne klip Markéty Irglové Among The Living pod režijní taktovkou Anni Ólafsdóttir. Celá akce je součástí zářijových Dnů města.

Termíny

  • Pá 23.9.2022, 19:00 — 23:59

Vstupné

vstup zdarma

Místo konání

náměstí Valašské Meziříčí

Pořadatel

Kulturní zařízení

Videa

Obrázky